ShipCalculators.com

FuelEU OPS Requirement

From 2030, container and passenger ships (including cruise, ro-pax) berthing for two hours or more at TEN-T core EU ports must use Onshore Power Supply - or emit zero at berth via batteries, fuel cells, or similar.

EUFuelEUOPS
OPS required?
YES
OPS or zero-emission tech required at berth.

Formula, assumptions, and limits

OPS required=(type∈{container, passenger})∧(tberth≥2 h)∧(port∈TEN-T core)∧(y≥2030)\text{OPS required} = (\text{type} \in \{\text{container, passenger}\}) \land (t_\text{berth} \ge 2\,\text{h}) \land (\text{port} \in \text{TEN-T core}) \land (y \ge 2030)
SymbolMeaningUnit
tbertht_\text{berth}Berth durationhours
yyCalendar year
typetypeShip type (container / passenger / other)
portportPort classification (TEN-T core / comprehensive / other)

Source: FuelEU Maritime Article 6 - OPS requirement; Regulation (EU) 2023/1804 - AFIR infrastructure

In short

Check if a ship must use Onshore Power Supply at berth under FuelEU Maritime Article 6 (from 2030).

Learn the theory EU ETS for shipping: scope, EUA liability, phase-in